(Για τη γενέθλια επέτειο της Γεωργίας Σάνδη - 1 Ιουλίου 1804)
"Σήμερα το πρωί είδα τον Ανρί(Χάινε;)..Μού είπε ότι αγαπούμε με το μυαλό και τις αισθήσεις, ενώ η καρδιά παίζει μικρό ρόλο στην αγάπη...[..]
Τον ρώτησα τι είναι Αγάπη και μου απάντησε:
"Ειναι τα δάκρυα.Κλαίτε, άρα αγαπάτε!"
Ε, ναι λοιπόν, φτωχέ μου φίλε!Αγαπώ!
[...]
Ο Λιστ απόψε μου έλεγε οτι μόνο ο Θεός αξίζει την αγάπη μας. Μπορεί, αλλά όταν αγαπήσεις έναν άντρα, δύσκολα αγαπάς το Θεό.Είναι τόσο διαφορετικό.
Ο Λιστ πρόσθεσε ότι η μόνη αληθινή συμπάθεια που ένιωσε στη ζωή του ήταν για τον κύριο ντε Λαμενέ κι ότι καμιά επίγεια αγάπη δεν θα μπορούσε να τον σφετεριστεί.
Αυτός ο μικρός χριστιανός είναι πράγματι ευτυχής..."
(Γεωργία Σάνδη: "Ημερολόγιο της καρδιάς", εκδ.Printa, σελ. 54-55)
Aββάς De La Mennais |
Ριζοσπατικές οι ιδέες του, πίστευε στο διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, και την καθολική ελευθερία συνείδησης, απόψεων, έκφρασης και διδασκαλίας...
Δεν είναι τυχαίο που θαυμάστηκε και επέδρασε στον νεαρό Λιστ, ο οποίος του αφιέρωσε και το έργο του "De Profundis", Ψαλμό για πιάνο και ορχήστρα, που σύμφωνα με τα εμφανή χαρακτηριστικά κάλλιστα θα ανήκε στα κονσέρτα, ωστόσο δεν αναφέρεται ως τέτοιο, με τους μουσικοαναλυτές να το εντάσσουν μορφολογικά στο είδος της σονάτας.
Τα δυο μέρη του:
I. Andante
II. Allegro moderato
Ferenc Liszt: "De Profundis":
Σπουδαία μούσα του Σοπέν (και όχι μόνο) η Γεωργία Σάνδη που ντυνόταν αντρικά και είχε φιλελεύθερες ιδέες. Που την προσφώνησε ο Βίκτωρ Ουγκώ στον θάνατό της: "Κλαίω μια νεκρή, χαιρετώ μια αθάνατη!"
ReplyDeleteΥπέροχη η διμερής σονάτα του Λιστ, αγαπημένη μου Ελπίδα με κύριο άξονα την αγάπη προς τον άνθρωπο, τον Θεό, την Φύση ή όπου αλλού. Μόνο αγάπη πρέπει να επικρατεί για να είμαστε όλοι ευτυχείς.
Καλό ξημέρωμα, γλυκιά μου φίλη!