![]() |
Dirck van Baburen : "Young man with jew's harp", Μουσείο Ουτρέχτης |
Το όνομά του είναι "jew's harp-εβραϊκή άρπα", αλλά ενώ παραπέμπει στις βιβλικές άρπες, ωστόσο μάλλον παραπλανά...
Οι Άγγλοι θεωρούν πως η ρίζα του ονόματος κρύβεται στο "jaw-σαγόνι", μιας και ο εκτελεστής το κρατά στερεωμένο στο σαγόνι του καθώς παίζει.
Οι Γάλλοι πάλι, μιλούν για σχέση του ονόματος με το γαλλικό "Jeu-παιχνίδι", αφού ο παραγόμενος ήχος είναι εύθυμος και παιχνιδιάρικος.
Σήμερα είναι η guimbarde των Γάλλων, η maultrommel των Γερμανών και για όλους τους υπόλοιπους η "άρπα του στόματος".
![]() |
Sir Peter Lely : "Boy Playing a Jew's Harp" Tate gallery |
Όποια και να'ναι η ετυμολογία του πάντως, είναι ένα όργανο πανάρχαιο, που συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς(Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδιάνους, Σαμάνους κλπ) αρχικά κατασκευασμένο από καλάμι μπαμπού και στην πορεία από μέταλλο.
Και για να έχετε μια πλήρη εκτίμηση του σχηματος και μεγέθους του παράξενου οργάνου εδώ βλέπετε μια φωτογραφία του:

Aπό ένα μοναχό το πρωτάκουσε και ενθουσιάστηκε ο αυτοκράτωρ Ιωσήφ των Αψβούργων, που παρότρυνε τον συνθέτη της εποχής, Αλπρεχτσμπέργκερ (δάσκαλο του Μπετόβεν) να συνθέσει γι'αυτό.
Πράγματι ο Γιόχαν Γκέοργκ Αλπρεχτσμπέργκερ έγραψε καμμιά δεκαριά κονσέρτα για τη jew's harp, δύο από τα οποία θα μας κρατήσουν συντροφιά αυτό το φθινοπωρινό βράδυ...
Πρόκειται για το κονσέρτο σε ΜΙ μείζονα για μάντορα(είδος λαούτου), εβραϊκή άρπα και ορχήστρα, από το οποίο θα ακούσουμε το πρώτο μέρος.
Ακούστε προσεκτικά...Στο 0:59 ξεκινά o περίεργος ήχος!
Albrechtsberger: Concerto for jew's Harp , Madora and Orchestra/Tempo moderato :
Και από το κονσέρτο σε ΦA του Αλμπρεχτσμπέργκερ για Jew's Harp και Mandora ακούμε το φινάλε του, Allegro molto, όπου η "εβραϊκή άρπα" παρουσιάζει πρώτη το μοτίβο του.(0:08)
Albrechtsberger: Concerto in F major for jew's Harp , Madora /Allegro molto
No comments:
Post a Comment